CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci√≥ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES


L'estendard del Foment Regional de la Sagrera

L'estendard i la seva simbologia


<La recuperació de l'estendard

 

La restauració>

L’estendard del Foment Regional és una obra d’art modernista de dues peces cosides que va ser confeccionat de manera artesanal per les dones i filles dels socis d’aquesta entitat.


Estendart del Foment Regional.

Fotografia de les dues cares de l'estendard
Foto: Centre Documentació la Sagrera

L'estendard presidia la sala principal del Museu del Foment Regional i el 9 d'agost de 1908 es va celebrar "La Festa de la Senyera", per tal de presentar-lo en societat.

Aquell dia es va llegir “Oda. A la Nostra Senyera”, una poesia en honor de l’estendard recitada pel seu propi autor Jaume Anglí.

Els elements simbòlics presents en l’estendard, la seva distribució i la composició ens remeten a l’estil modernista i a la Renaixença.

La tipografia de lletres i números té un estil modernista amb clares reminiscències de caire medieval, influenciades pel romanticisme historicista propi de la Renaixença que serveixen per reivindicar un vincle entre aquell moment del segle dinou i el passat històric de l’edat mitjana.

La Renaixença i el primer nacionalisme es vinculaven amb l’època medieval de Catalunya, la primera per la idealització èpica d’un passat gloriós i el segon per un passat amb sobirania plena.

A una cara de l’estendard hi ha teixides la paraula “Museu” i les figures d’una àmfora i unes flors que fan referència a l’arqueologia, la natura i l’art.

A l’altra cara es pot llegir “Foment Regional” i a sota “Ateneu Obrer de la Sagrera”, acompanyats per la data de 1890. El propi nom de l’entitat, Foment Regional, ens informa d’un dels principals objectius d’aquesta societat, el foment del regionalisme i la promoció del catalanisme (llengua, cultura i història). La inscripció “Ateneu Obrer de la Sagrera” indica l’existència d’una escola per a obrers a la Sagrera ja que l’educació era l’altre gran objectiu d’aquesta entitat.

També hi destaca a aquesta cara de l’estendard una senyera catalana en forma de gran cinta integrada al conjunt de la tela, reafirmant la catalanitat de la societat. Per damunt d’aquesta cinta, i com si fos un segell lacrat, s’hi troba l’escut del Foment Regional.


Escut del Foment Regional.

Escut del Foment Regional
Foto: Centre Documentació la Sagrera

Aquest escut té forma circular, emmarcat per un tramat de fil trenat. Destaca, en un primer pla, l’escut municipal de Sant Martí de Provençals, emmarcat a la seva vegada en la senyera catalana. A banda i banda d’aquests elements, i sempre dins de l’escut, hi ha imatges de progrés i industrialització. S’aprecia a l’esquerra un pal amb cablejat elèctric, i una màquina de tren de vapor a la dreta. L’electricitat i el ferrocarril són el progrés; la ciència i la tècnica al servei de la humanitat.

Sorprèn un element de creativitat artística quan el fum de la màquina de tren acabava dibuixant el perfil de la Muntanya de Montserrat que fa referència a allò sagrat i a la catalanitat.

Entre les heures, símbol de fidelitat, apareix un escut de Catalunya suggerint renaixença i regeneració. Hi ha un estel de cinc puntes (l’univers en expansió) que desprèn raigs il·luminant tot el conjunt que és una al·lusió a la llibertat, però també a la força creadora, la llum, la raó i el coneixement.


Estendard del Foment Regional.

Detall de l'Estendard
Foto: Centre Documentació la Sagrera

A la dreta de l’escut del Foment, hi ha un conjunt d’elements que semblen referir-se a l’Ateneu Obrer. Hi ha dos llibres, un obert i un tancat. S’intueix una lletra “F” a la pàgina de l’esquerra del llibre obert. Els dos llibres poden simbolitzar el coneixement universal de les arts i les ciències, al qual s’arriba a través de l’estudi. Al costat hi ha representada una ploma dins un tinter que pot simbolitzar la paraula amb la qual es pot escriure un futur, sempre a partir del saber adquirit als llibres. La bola del món sovint representa l’ànima, que en aquest cas fa referència al coneixement científic i la universalitat.

Al fons de l’escena, segons el poema de Jaume Anglí, es veuen les muntanyes de Vulcà i Mercuri. Mercuri està considerat com el missatger del cel, i l’astrologia el defineix com a força intel·lectual. Mercuri també simbolitza el poder de la paraula i en l’alquímia la transmutació i la transformació de matèria i esperit cap a un estat superior. Vulcà és el ferrer forjador i impulsor de l’univers que simbolitza l’intel·lecte tècnic en rebel·lió oberta contra l’esperit. Entre les dues muntanyes hi ha un riu. Generalment l’aigua corrent suggereix la força creadora de la naturalesa mentre que per altres és una referència a l’oblit o també un camí a recórrer.

Conscients de les diferents lectures simbòliques dels elements de l’estendard, s’ha seguit el criteri d’interpretar-los segons el context de cada una de les diferents escenes (Museu, Foment Regional i l’Ateneu Obrer). L’excepció a aquest criteri ha estat l’escena de les muntanyes i el rierol. D’aquestes tenim la interpretació de Jaume Anglí en el seu poema.

Aquest conjunt està coronat per un gran Arc de Sant Martí. Una altra reiteració de pertinença a Sant Martí de Provençals.

L’escut del Foment i el conjunt simbòlic de l’Ateneu estan units per una cadena de “gaies flors” segons explica Jaume Anglí a la seva poesia.

Un darrer element a comentar és el masteler de l’estendard. El cap damunt del masteler hi havia originalment un gran cargol de mar. Tot i que a moltes cultures aquest és un símbol de bona sort o de la natura, en aquest cas pensem que es tractava d’una clara referència al Museu del Foment Regional, sovint conegut com un museu d’història natural.

<La recuperació de l'estendard

 

La restauració>Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com