CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci√≥ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES


L'estendard del Foment Regional de la Sagrera

La recuperació de l'estendard


Tornar

 

L'estendard i la seva simbologia>

Què va ser el Foment Regional de la Sagrera?

Sense menysprear en absolut a cap associació sagrerenca, pensem que ha estat l’entitat més important que hi ha hagut a la Sagrera, tenint en compte els recursos de què disposava i la poca població que tenia el barri a final del segle XIX i principis del XX, comparada amb els gairebé 30.000 habitants que som ara.

Si no resulta familiar el nom del Foment Regional, ben segur ho és més el d’en Martí Molins, encara que només sigui pel carrer del barri que porta el seu nom.

En Martí Molins, juntament amb en Josep Tort, en Lluis Coll i en Josep Serrat, varen fundar el Foment Regional, que també incloïa l’Ateneu Obrer de la Sagrera i un Museu.

L’estendard del Foment Regional és el principal testimoni que ara tenim de l’existència d’aquesta societat sagrerenca.


Estendart del Foment Regional.

Imatge de l'estendard del fotògraf Josep Bragulí
Foto: Arxiu Nacional de Catalunya

Aquest estendard va sortir del nostre barri, fa més de 80 anys, per a acabar malmès i ple de pols a un magatzem del Poble Nou.

Desconeixem la majoria dels detalls del trajecte que va seguir l’estendard des de la Sagrera al Poble Nou. Sabem però que va anar a parar a una entitat excursionista, el Club Muntanyenc Barcelonès, perquè quan la societat es va extingir la Comissió Liquidadora, encarregada de la gestió del patrimoni de l’entitat i del fons del Museu, el va incloure entre les peces donades a Baltasar Serradell. A la mort d’aquest va quedar integrat en el Llegat Serradell dipositat en el Club Muntanyenc Barcelonès.

Al principi dels anys 80, els que érem membres de la Vocalia de Cultura de l’Associació de Veïns de la Sagrera, ens vàrem interessar pel Museu del Foment, que havia creat i mantingut en Martí Molins.

Sabíem que una de les peces més preuades del museu era un ull de bou del Ictíneo de Narcís Monturiol, i que aquest havia anat a parar al Museu Marítim cedit pel Club Muntanyenc Barcelonès.

Es va iniciar la recerca, i el primer document que ho constata és una carta d’en Joan Gandol, aleshores President de l’Associació de Veïns, adreçada l’any 1981 al Club Muntanyenc interessant-se per les peces del Museu d’en Martí Molins.

Vàries vegades ens vàrem plantar a la seu del Muntanyenc, aleshores a la Plaça Reial, sense cap èxit. Fins que un dia, a una d’aquelles visites improvisades, ens vàrem trobar que el Club Muntanyenc ja no hi era allà i que la pista s’havia perdut.

Passaren els anys i les dècades, i el rastre del museu s’anava esvaint. Però, de sobte, es va posar en contacte amb el Centre de Documentació el President del Club Muntanyenc, el senyor Daniel Vergès, dient-nos que tenia en els seu poder un objecte de la Sagrera: era l’estendard del Foment.

L’any 2004, 23 anys després de la primera carta de l’Associació de Veïns, en Quim Terrè va anar a buscar l’estendard al magatzem del Poble Nou amb el senyor Daniel Vergès, i es va quedar meravellat pel que va veure.

La donació “oficial” de l’estendard per part del Club Muntanyenc Barcelonès al Centre de Documentació de la Sagrera va tenir lloc el 15 de novembre d’aquell mateix any 2004, durant la Festa Major del barri.

Tornar

 

L'estendard i la seva simbologia>Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com