CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci√≥ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES


Història
Una catàstrofe a la Sagrera l'any 1937

La vivència del Sr. Sebastià Martínez


El Sr. Sebastià Martínez Clavería, que lamentablement ja no està entre nosaltres, durant la Guerra Civil vivia a la Sagrera, i aquell 3 d'octubre estava veient una pel·lícula a “La Barraca”, el cinema del barri, situat a on ara està el Centre Cívic, i fa uns anys que ens va transmetre el seu testimoni. No recorda el film que hi projectaven, però te molt clara la memòria d'aquell diumenge.


Sr. Sebastià Martínez Clavería.

Sr. Sebastià Martínez Clavería
Foto: Joan Martínez Montserat

Ens va explicar que varen sonar les sirenes d'alarma, desgraciadament freqüents, mentre eren a la sala, i els van portar cap al refugi del carrer Martí Molins, que tenia una entrada pel carrer Vallès i Ribot, gairebé fent-hi cantonada. No recorda l'hora, però no devia de ser molt tard tot i que ja era fosc, doncs la tardor feia uns dies que havia arribat. Estava núvol i començava a ploure. Una pluja que més tard es convertiria en un aiguat mortal.

Lamentablement el senyor Sebastià ja estava habituat a aquelles situacions, i demostrà la seva experiència dient-nos que les bombes d'aquell diumenge no venien de l'aviació, sinó des del mar. El soroll que feien els projectils permetia identificar la seva procedència per a oïdes experimentades com la seva. Hem contrastat la seva informació amb documentació sobre els bombardejos sobre Barcelona i, efectivament, els d'aquell dia eren obusos, probablement procedents del creuer "Baleares", amb base a Palma de Mallorca, que castigava sovint la ciutat des de les costes barcelonines.

Al voltant de les 9 del vespre va cessar l'atac i els van deixar sortir del refugi. Al senyor Sebastià tot li va semblar tranquil, i no tenien cap noticia de la desgràcia que havia passat a pocs metres d'ells, més o menys on ara es creuen la Meridiana i el carrer Açores.

El dia següent, dilluns, va córrer la notícia: una mortaldat a les obres del túnel del tren que s'estaven fent a l'actual avinguda Meridiana. El diluvi que havia caigut mentre la gent era al refugi, va inundar les excavacions on estaven els refugiats del bombardeig. L'entrada a aquetes consistia en una simple rampa de terra per on entraven i sortien les màquines i camions per a extreure la terra. Aquell desnivell va provocar que l'aigua de la pluja entrés com una riuada, i que el fangueig del pendent el convertís en una trampa mortal, ja que gairebé el va fer impracticable.

El nostre interlocutor només recordava que al cap d'uns dies es va trobar el cos "d'un dels nois de Can Gaig". Cap conegut seu va perdre la vida en aquesta tragèdia.

<Un text de referència

Tornar

 Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com