CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci√≥ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES


Història
Una catàstrofe a la Sagrera l'any 1937

Un text de referència


A la tardor del 1937 els bombardeigs eren ja una temença habitual a la Barcelona de la guerra. El diumenge 3 d'octubre es van conjuminar, com a genets de l'apocalipsi, una tempesta impressionant i les sirenes que anunciaven un atac imminent.

Un diari relatava que "el temporal de la ciudad revistió caracter de importancia, que vinieron a hacer más lúgubre todavía el bombardeo de los facciosos y el apagón del alumbrado público impuesto por necesarias medidas de prudencia" (La Vanguardia 5 d'octubre de 1937).

"Aquella tarda, del cinema estant, els espectadors van veure el senyals, les 3 apagades de llum que tantes vegades s'havien assajat i que avisaven del perill imminent de bombardeig. L'acomodador va convidar a tothom a sortir en calma (...) Més de 30 persones van aixoplugar-se en aquell túnel del metro, just on va anar a parar tota l'aigua de la riera d'Horta que baixava desbocada. Aquell cinema es deia Meridiana... (Pujadó 1998).

Aquests records d'un jove que va córrer a veure què es podia fer per la gent ofegada en aquella trampa mortal, confonen dues coses : el túnel en construcció era del tren i no el metro, i segurament venien el Cinema Imperial i no del Meridiana, que es trobava força lluny, cap al Clot.

Les informacions sobre el nombre de morts van ser escadusseres. De les notes de premsa es dedueix que, com a mínim, van trobar-hi 13 cadàvers, el darrer dels qual el d'un nen de 9 anys Josep Orihuela Pascual, descobert el 22 d'octubre, 19 dies després de la tragèdia.

Font: Els barris de Barcelona, Volum IV. Barcelona: Enciclopèdia Catalana i Ajuntament de Barcelona, 1997-2000. p. 152-153.

 

Tornar

La vivència del Sr. Sebastià Martínez>Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com