CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci├│ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGES


Carrers - Carrer de Martí Molins

El Personatge >


Festa al carrer Martí Molins.

Festa al carrer MartÝ Molins
Foto: Centre Documentació la Sagrera

L'actual carrer de Martí Molins es deia abans carrer de Santa Amàlia. Es diu, i res no sembla que li porti la contrària, que Pacià Masadas, propietari de terrenys a la Sagrera i que dóna nom a la plaça del centre del casc antic del nostre barri, va impulsar que quatre carrers de la barriada portessin els noms de les seves quatre filles: Santa Eulàlia (ara Jaume Juliana-Cortit), Puríssima Concepció (ara Monlau), Santa Llúcia (ara Vallès i Ribot) i l'esmentat de Santa Amàlia.

Diu el nomenclàtor dels carrers de Barcelona que el de Marí Molins està dedicat al "Propulsor de la cultura popular que fundà a la Sagrera un museu d'arqueologia, història natural i curiositats catalanes". Martí Molins va morir el 31 de desembre de 1905. L'any 1907, l’aleshores president del Foment Regional, i amic personal de Molins, Josep Serrat, va impulsar una iniciativa popular des de l’entitat en memòria del seu primer president i fundador, per posar el nom de Martí Molins a un carrer de la Sagrera. Amb aquesta iniciativa, a més a més d’honorar la memòria del fundador del Museu i del Foment Regional, es pretenia fer perdurar el seu record entre els sagrerencs. L’Ajuntament va aprovar la iniciativa i va decidir canviar el nom del carrer de Santa Amàlia pel de Martí Molins. El 17 de març de 1098 el nom de Martí Molins va incorporar-se al nomenclàtor de Barcelona fins als nostres dies.

El carrer i les festes


Programa de la festa del carrer Martí Molins.

Programa de la festa del carrer Martí Molins
Imatge: Centre Documentació la Sagrera

El carrer, que va de muntanya a mar, neix a la Meridiana i mor al carrer Gran, tot i que ara continua més avall amb el carrer de Clara Zetkin i el provisional Pont del Treball. Encara queden algunes cases antigues a l'alçada del Centre Cívic, però bona part del carrer és de nova construcció.

El carrer de Martí Molins ha estat uns dels centres d'activitat associativa i festiva de la Sagrera. A aquesta mateixa web hi podeu trobar una col·lecció de fotografies que en dóna testimoni.

Abans de la Festa Major de tot el barri existien les fetes de carrer. El carrer Monlau, el carrer Martí Molins o el Passatge Coello tenien les seves pròpies festes de carrer a l'estiu, en dates diferents. Els veïns guarnien els seus carrers amb els seus propis mitjans i organitzaven tot tipus d'activitats a la fresca. La del carrer Martí Molins acostumava a ser de les més lluïdes.

Cooperativisme: La Flor de Maig


Antic edifici de la Cooperativa La Flor de Maig.

Antic edifici de La Flor de Maig al carrer Monlau
Foto: Centre Documentació la Sagrera

El cooperativisme també hi tenia el seu lloc. Al xamfrà amb el carrer Monlau en direcció a la Plaça Masadas hi havia la sucursal a la Sagrera de la Cooperativa La Flor de Maig que tenia la seva entrada pel nro. 10 del carrer Martí Molins. El moviment es va iniciar amb la Sociedad Cooperativa La Constancia Sagrerense que es va fusionar amb La Flor de Maig l'any 1923. Al final de la Guerra Civil el complex cooperatiu de la Flor de Maig va arribar a una crisi irreversible: els buròcratres del nou règim - Delegación Nacional de Sindicatos de la Falange - varen acusar els 180 empleats de les 18 sucursals de ser els causants de la crisi per la seva indisciplina , fins que el 1950 va desaparèixer com a cooperativa.


Emblema de la Cooperativa La Flor de Maig.

Emblema de La Flor de Maig
Foto: Centre Documentació la Sagrera

A aquesta sucursal sagrerenca hi havia un petit teatre on s'hi celebraven tota mena d'esdeveniments culturals. Hi ha una ressenya publicada el 15 de juny de 1932 a L'Andreuenc sobre dues representacions teatrals fetes el dissabte 4 de juny d'aquell any, amb recitals de poesia i interpretació de sardanes a la mitja part i amb parlaments de representants de la Cooperativa exalçant el cooperativisme com a solució per a la pau mundial.

L'any 2007 l'edifici de la Cooperativa fou enderrocat amb impunitat sense que s'aixequés cap veu al barri contra la destrucció d'aquest testimoni de la història de la Sagrera.

El cinema: "La Barraca"


Programa de "La Barraca".

Programa de "La Barraca"
Imatge: Centre Documentació la Sagrera

Si alguna cosa s'identificava amb el carrer Martí Molins era el Cinema Imperial, popularment conegut com "La Barraca", ha estat l'únic cinema que ha tingut mai la Sagrera. Va ser inaugurat a mitjans de la dècada de 1920. Tenia un aforament de ??? butaques i estava al número 29 del carrer.

Durant l'època de la II República també es va utilitzar per a fer mítings polítics. Amb l'arribada de la Guerra Civil el cinema va ser col·lectivitzat per la Confederació Nacional del Treball. Desprès de la guerra la salà retornà als seus propietaris i les projeccions es varen reprendre el 25 de març de 1939.

Oferia programes dobles de pel·lícules de reestrena, que sovint ja s'havien projectat per molts cinemes de Barcelona de manera que les còpies arribaven en molt males condicions de visualització. Normalment només obria les seves portes els dissabtes i els diumenges, tot i que durant algunes èpoques també ho va fer els dimecres o els dijous. Com que era sessió contínua, els veïns assistien a les sessions sovint veient les pel·lícules vàries vegades, equipats amb carmanyoles per al berenar o pel sopar.

A mitjans dels anys 70 els canvis en els gustos en el cinema, la manca de renovació de la sala i d'altres factors van fer que l'assistència de públic patís una devallada, que va fer que hagués de tancar les seves portes l'any 1980.Centre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com