CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA SAGRERA Logo Centre de Documentaci√≥ de la Sagrera.


INICI | BARRI | ACTUALITAT | CARRERS | HISTÒRIA | ARTICLES | IMATGESEls antics cinemes dels sagrerencs

L’únic cinema que hi ha hagut a la Sagrera ha estat el “Imperial”, “La Barraca”, però aquells sagrerencs que volien veure més de les dues pel·lícules setmanals que el local del carrer Martí Molins oferia els caps de setmana i festius, anaven a sales de les barriades veïnes.


Cinema Odeón.

Cine Odeón

A la dècada de 1960 a Sant Andreu hi havia quatre cinemes, però l“Atlántida”, a la Plaça del Comerç, ja estava massa lluny per als sagrerencs, de manera que el veïnat d’aleshores freqüentava els tres més propers.

L’”Odeón” (1921-1981) estava al carrer Nadal fent xamfrà amb el Passeig de Fabra i Puig. Com molts cinemes de l’època del cinema mut, les projeccions es combinaven amb funcions teatrals, de varietats i fins i tot òperes. Tant unes com les altres varen donar un important prestigi al “Teatro-Cine Odeón”. L’”Odeón” era del mateix propietari que el “Cine Ramblas”, aleshores “Príncipe Alfonso”, situat a La Rambla barcelonina. Amb l’adveniment del so es dedicà exclusivament al cinema, oferint sessions triples que més tard passaren a ser dobles com a tots el cines de barriada. El seu gran local és ara un mercat que conserva el nom del cinema.

No gaire lluny, al xamfrà entre el carrer Gran de Sant Andreu i el carrer Ramon Batlle,  estava el “Cine Recreo” (1907-1971). Més gran que l’”Odeón” però amb una programació de menys categoria, s’accedia a la sala per un llarguíssim i ample passadís, de manera de la pantalla estava gairebé tocant al carrer Peronella. Del sostre del cinema hi penjaven uns enormes ventiladors giratoris que intentaven amb poc èxit alleugerar la calor estival habitual de les sales de cinema quan encara faltaven molts anys per a que l’aire condicionat fos un equipament indispensable.

El “Cine Victoria” (1958-1995), al Passeig de Fabra i Puig 53, caracteritzat per una pantalla d’enormes dimensions, fou inicialment sala de reestrena, però per iniciativa de l’empresari del sector Pere Balañá, membre de la societat gestora de la sala, es convertí en cinema d’estrena l’any 1981, fent-s’hi una profunda modernització. Era ja l’època de la “Refrigeración Carrier” i el so estereofònic.


Cinema Victoria.

Cine Victoria

Ja al Congrés, al número 24 del carrer Pinar del Río, hi havia una sala de ball a l’aire lliure, anomenada “Río de Janeiro”, que funcionava les nits d’estiu dels caps de setmana i festius i a on també s’hi feien sessions de cinema a la fresca. L’èxit d’aquestes projeccions va fer que l’any 1962, a una part de la sala de ball, s’hi construís un edifici destinat exclusivament al cinema, amb entrada pel carrer Matanzas, dedicat a programes dobles de reestrena. L’any 1973 Pere Balañá adquirí la finca que va destinar en la seva totalitat a la construcció del “Cine Río” (1973-2002), que es convertí en local d’estrena.

A Navas, a la Plaça Ferran Reyes estava el “Cine Rívoli” (1969-1995), també del Grup Balañá, una sala de reestrena de programa doble que ocasionalment es convertia en cinema d’estrena. Es dóna la circumstància que el cinema fou projectat i decorat per l‘interiorista i dissenyador Antoni Bonamusa, que va fer la mateixa tasca al “Cine Río”. Era una sala dotada d’excel·lents equips de so i d’imatge sense deixar de ser un cine de barriada. L’any 1995 tancà les seves portes transformant-se en la seu d’una secta religiosa d’origen brasiler posteriorment prohibida per les seves pràctiques il·legals. Part del local està ara ocupat per un supermercat.

La història de la desaparició d’ aquests cinemes és similar a la de totes les sales de barriada de reestrena, ja que el públic vol veure les darreres novetats cinematogràfiques, hi ha noves maneres de “consumir” cinema i resulta impossible mantenir econòmicament un cinema amb una sola sala, dels quals només en queden dues a Barcelona, substituïts pels multicinemes.

Va ser una mort lenta amb un degoteig d’espectadors que fins i tot va fer suspendre alguna sessió al “Victoria” per manca d’assistència.

Juntament amb els cinemes de barri ha desaparegut una manera de veure el cine i la carmanyola amb el sopar que portaven molts assidus de La Barraca s’ha transmutat en enormes bosses de crispetes i descomunals gots de beguda.

Joan GironèsCentre de Documentació de la Sagrera
C/ Hondures 28 - Espai 30 - 08027 - Barcelona - Email: info@cendoclasagrera.com